CampinoPolgári név: Andreas FregeSzületett: Düsseldorf, 1962. június 22.Énekes, szövegíró, zeneszerző, megmondóember

 

Édesapja bíró, édesanyja angol származású tanárnő volt, a II. világháború után érkezett Németországba. Összesen hat gyermekük az édesanya révén kétnyelvűen nevel-kedett, sok időt töltöttek Angliában. Szüleiről több dalban is megemlékezett (Unser Haus, Nur zu Besuch, Draußen vor der Tür).

A punk zenével való korai kapcsolata 12 évvel idősebb bátyjának, Johnnak köszönhető: 1977-ben ő vitte el a kisöcsit Londonban egy koncertre (The Count Bishops). Az első mikrofonját is tőle kapta, és John a későbbiekben is sok tanáccsal és építő kritikával kísérte Campi zenei pályafutását, elsősorban a kezdeti időszakban.

Édesanyja nem volt elragadtatva a zenétől, amit fiai hallgattak, ugyanakkor fontosnak tartotta a zenei nevelést. Így Campino négy hosszú éven keresztül tanult trombitálni, tudását időnként a mai napig közönség elé tárja egy-egy Hosen-koncerten.

Tanulmányait Düsseldorfban végezte, a Humboldt-Gymnasiumban ismerkedett meg későbbi zenésztár-sával, Breitival, miután kétszer is megbukott, és így ugyanabba az osztályba jártak. Becenevét, művésznevét is itt kapta egy bonboncsata után. Breitival együtt 1983-ban érettségiztek. Érettségi után 6 hónapig katona volt, majd polgári szolgálatosként egy pszichiátriai intézetben dolgozott szintén Breitival.

A zenekarosdi még a középiskolában kezdődött, ugyanis 1978-ban Ralf Isberttel (Isi) és Claus Fabiannal (Fabsi) megalapították a ZK (Zentral-komitee Stadtmitte) nevű bandát. 1980-ban Kuddel is csatlakozott, és Andi volt a roadie, aki akkoriban csak néhány háznyira lakott Campinótól.

A Hosen szövegei főként Campino tollából kerülnek ki, és ezeken termé-szetesen tetten érhető egy bizonyos érési folyamat. Míg kezdetben központi téma volt az alkohol, a bulik, az idő múlásával megjelentek a politikai témájú szövegek, illetve mélyebb, filozofikus gondolatok is. A sokak szerint túlszárnyalhatatlan Opium fürs Volk című album szövegeit egy kolostor-ban írta.

Frontemberként ő nyilatkozik leggyak-rabban, már a ’80-as években is gyakran látható volt a televízióban, a különböző újságokban és folyóiratok-ban.

Több filmben is szerepelt: míg a ’80-as években többször ő kapta a punk szerepét (Langer Samstag), addig Wim Wenders 2008-as Palermo shooting című alkotásában egy fotóst alakít többek között Dennis Hopper mellett. 2006-ban színházban is szerepelt, Klaus-Maria Brandauer rendezésében Mackie Messer szerepét játszotta a Koldusoperában.

A lengyel származású színésznővel, Karina Krawczykkal való kapcsolatából 2004-ben született meg fia, Lenn Julian. Bár már nem élnek együtt, gyakran meglátogatja a fiút Berlinben.

Futballimádata közismert: kedvenc csapatai a Fortuna Düsseldorf, a Liverpool FC, illetve az angol nemzeti válogatott.

Különös „hobbija”, hogy a kon­cer­te­ken felkapaszkodik egy magas helyre (világítás állványa stb.), majd ott meggyújt egy fáklyát. A 2008-as Rock am Ring fesztiválon begipszelt lábbal mászott fel a színpad feletti sátortetőre.

 

 

KuddelPolgári név: Georg Andreas Christian von HolstSzületett: Münster, 1964. június 11.Gitáros, zeneszerző

 

Elszegényedett baltikumi nemesi család sarja, Düsseldorfban nőtt fel, egy bátyja van. A Rethel-Gymnasiumba járt, de (a tagok közül egyedüliként) nem szerzett érettségit, mert a ZK és később a Hosen jobban érdekelte, mint a tanulás.

Korán elkezdett foglalkozni a zenével, de mivel balkezes, először úgy játszott, ahogy a citerán szokás, egy asztalra fektette a gitárt. Kezdetben iskolai rendezvényeken játszott, majd 1980-ban megnézett egy ZK-koncertet, néhány napra rá pedig Fabsi hívta fel a kérdéssel: van-e kedve csatlakozni a bandához? Igent mondott. A ZK „utódaként” 1982-ben megalakuló Die toten Hosenhez is csatlakozott.

Az 1982-ben rögzített Opel-Gang című első albumon nemcsak gitározik, de dobol és basszusgitáron is játszik, a zenekar bevallása szerint 80%-ban ő hallható az albumon. A Hosenben a mai napig úgy emlegetik, mint az egyetlent, aki ért a zenéhez.

Némi mellékesként 1984-ben egy szinti-pop együttesben is feltűnt, óriási szerencsénkre az Inbase nevű formáció egy videója az internet sötét bugyraiban még ma is fellelhető.

A turnézással és növekvő népszerű-séggel együtt járó életmód őt kapta el leginkább. Természetesen senki nem volt angyal a bandában, de Kuddel a ’90-es évek közepéig igen komoly alkohol-problémákkal küzdött, illetve szerencsejáték-függő volt. 1997-ben a tragikusan végződő 1000. koncert után (egy holland lány, Rieke Lax a hatalmas tömegben életét vesztette) a zenekar igen komoly válságba került. Felismerték, hogy változtatniuk kell néhány dolgon, többek között Kuddel szokásain is, aki azóta absztinens, így a koncert utáni bulikon is csak ritkán tűnik fel.

A turnékon ismerte meg későbbi feleségét, Susit, aki a merchandise-standon dolgozott. Két gyermekük született, Tim és Chelsea.

 

 

VomPolgári név: Stephen George RitchieSzületett: Billericay (Nagy-Britannia),1964. augusztus 6.Dobos

 

A zenekar „doboló majma” a Londonhoz közeli Stanford-le-Hope nevű településen nevelkedett. 1976-ban látott egy dokumentumfilmet a Sex Pistolsról, és ez teljesen magával ragadta. Koncertekre kezdett járni, és 13 évesen elkezdett dobolni, majd (az iskolai szünetben) hamarosan turnéra indult bandájával; Beatles- és Rolling Stones-dalokat játszottak. Másik két zenekara (Miracle Babies, Plus Suppor) punkzenét játszott.

Gazdaságtudományi diplomát szerzett (édesanyja nyomására, mivel a szüleivel lakott), egy évet dolgozott is egy biztosítónál, de 1985-ben már a Doctor & the Medics nevű zenekarban játszott pszichedelikus, new-wave stílusban. Bár a Spirit in the Sky című feldolgozásnótájuk nagyon sikeres volt, két nagylemezt és tíz maxit is kiadtak, kiadói szerződésük annyira előnytelen volt, hogy Vom egy pennyt sem látott a sikerből. Szinte felsorolhatatlanul hosszú az ismert és kevésbé ismert zenekarok listája, melyekben a következő években játszott (Cry Babys, The last of the Teenage Idols, Junior Manson Slags, 999, The Brotherland stb.).

A ’90-es évek elején Németországba, Kölnbe költözött a barátnőjéhez, és a B Bang Cider nevű zenekarban játszott. Itt ismerte meg későbbi feleségét (akitől egy fia született, Jez): a női bandában együtt játszott a két lány.

Bár a Hosenről már 1984-ben hallott, csak 1991-ben találkoztak először a düsseldorfi karácsonyi koncerten, ahol Vom az előzenekar, a The Yobs/The Boys dobosaként ugrott be. A legenda szerint 20 perce volt megtanulni az aznapi számokat.

Ezután csatlakozott a Hosenhez roadie-ként, de a következő években is több zenekar dobosaként tűnt fel. Wöllinek gyakran voltak problémái a gerincével, de csak 1998-ban volt szükség arra először hogy Vom doboljon egy koncerten. Az 1999-es Unsterblich című albumon még mindketten hallhatók, de ebben az évben véglegesen Vom vette át a dobverőket Wöllitől.

Jelenleg is aktív tagja a The Spittin Vicarsnak, a Cryssisnek, illetve TV Smith zenekarának: ha nem a Hosennel van úton vagy a stúdióban, akkor sem tud nyugton maradni.

Saját lemezkiadója van, a Drumming Monkey.

Beceneve az angol „vomit” (hányni) szóból származik.

 

 

 

BreitiPolgári név: Michael BreitkopfSzületett: Düsseldorf, 1964. február 6.Gitáros, zeneszerző

 

Düsseldorfban nevelkedett bátyjával. Aktívan sportolt, focizott, de egy sérülés miatt sokat kellett pihennie. Hogy ne unatkozzon, szüleitől gitárt kapott ajándékba, amelyen aztán minden nap gyakorolt. Rövid ideig játszott az az Aram & die Schaffner nevű zenekarban.

A düsseldorfi Humboldt-Gymnasium-ba járt, ahol Campino osztálytársa lett. Breiti általa és az Angliából hozott lemezek által ismerte meg az angol punkzenét. A ZK búcsúkoncertjéről készült videofelvételen feltűnt, és Campino felismerte, majd meghívta a Hosenbe mint gitáros. Polgári szolgálatát szintén Campinóval töltötte egy pszichiátriai intézetben.

Mivel a bandában ő az egyetlen, aki beszél spanyolul, ezeken a nyelv-területeken fontos szerephez jut tolmácsként is – a koncerteken és azokon kívül egyaránt. Állítólag tőle származik a Hosen egyik mottója: „Úgy zenélünk, ahogy autót vezetünk: nem jól, de olyan gyorsan, ahogy csak tudunk.”

 

 

 

AndiPolgári név: Andreas MeurerSzületett: Essen, 1962. július 24.Basszusgitáros, zeneszerző

 

A Düsseldorfhoz közeli Mettmann nevű településen nőtt fel, itt is érettségizett a Heresbach-Gymnasiumban. Amerikai cserediákként került kapcsolatba a punkkal, és ennek hatásait hazatérése után édesapja nem értékelte: kitiltotta otthonról. Hogy fenntartsa magát, plakátragasztóként dolgozott.

Egy hokicsapatban összebarátkozott Campinóval, majd roadie-ként, illetve fotósként tartott a ZK-val. A Hosen megalakulásakor a basszusgitár jutott Andinak, bár voltak vele problémái: a kezdetekben csak két húron játszott, mivel többel nem boldogult. 1988-ban az ESP cég külön az ő számára készített egy háromhúros hangszert, ezt egészen 1995-ig használta, azóta négy húrral játszik.

Egy hosszabb amerikai utazás során megismerte a szitanyomás nevű eljárást, amellyel (többek között) ruhadarabok is díszíthetők. Ezeket az ismereteket természetesen a zenekarban is hasznosította, az első egyedi Hosen-pólókat a fürdőkédjában készítette. A mai színpadi ruhák túlnyomó többsége az ő, illetve Susy Hertsch ötlete nyomán valósul meg saját cége gyártásában.

2006-ban feleségül vette barátnőjét, Carlát, aki gyakran elkíséri a zenekart a turnékon, és fotóriportokat is készít a koncerteken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLT TAGOK:

 

WölliPolgári név: Wolfgang Michael RohdeSzületett: Kiel, 1950. január 9.DobosTag: 1986–1999

 

Kielben nőtt fel két nővérével, villanyszerelő szakmát szerzett. Hogy elkerülje a katonaságot, Berlinbe költözött, ahol dobolni kezdett, többek között a Die Suurbiers nevű formációban. Funkpunk stílusban játszottak, és minden tag művésznevet kapott, ahol a vezetéknév azonos volt (akárcsak a Ramones-ban): Suurbiers. Wölli volt Grandmaster Suurbier.

Amikor 1986-ban Trini a menedzserkedést választotta, Wöllit kérték fel a helyére, aki igent mondott és Düsseldorfba költözött. Az ismeretség adott volt, ugyanis Campino egyik nővére volt a barátnője.

A ’90-es években súlyosbodott a porckorongsérve, emiatt egyre több fájdalommal járt számára a dobolás. Vomnak először csak néhány koncerten kellett helyettesíteni, az Unsterblich album felvételén is részt vett (a lassabb dalokban hallható), de ezt követően már csak vendégként dobol a Hosenben.

2000-ben súlyos autóbalesete volt. 2004 óta saját lemezkiadója van, illetve részt vesz a Rock am Turm minifesztivál szervezésében, ahol fiatal zenekarok kapnak lehetőséget a fellépésre.

Barátaival újabb zenekart alapított, ahol énekel és szöveget is ír, ez a Wölli & Die Band des Jahres, 2011-ben albumuk jelent meg. Mindezek ellenére a Hosennel való kapcsolata sem szakadt meg. Alles nochmal von vorn című dalukban, illetve az ebből készül videóban Campino is hallható, illetve látható, a Two Drunken Drummers pedig Vommal közös nóta.

 

 

 

Trini TrimpopPolgári név: Klaus-Peter TrimpopSzületett: Kierspe, 1951. június 10.Dobos, később menedzserTag: 1982–1985 (dobosként),1986–1992 (menedzserként)

 

Düsseldorftól kb. 80 km-re nőtt fel, a ’70-es években költözött a városba. Szociálpedagógiát tanult, de mindemellett erősen érdeklődött a filmezés iránt is. Lakótársával együtt 1977-ben Blitzkrieg Bop címen egy 30 perces filmet forgattak. Trini ekkoriban óvodai nevelőként dolgozott és szaxofonozni tanult.

1978-ban megalakult a KFC (Kriminalitätsförderungsclub) nevű zenekar, amelyben Trini énekelt. Első koncertjüknek a rendőrség vetett véget, mivel a rendezők szerint túl provokatívak voltak. 1979-ben Trinit kirakták a zenekarból, majd egy a Male és a ZK bandákkal közös fellépés után a KFC is feloszlott, de egy évvel később új tagokkal újjáalakult és egészen 1982-ig zenéltek.

Trini eközben újabb filmet forgatott Humanes Töten címmel. Ennek forgatása után találkozott Jochen Hülderrel, a ZK egykori, a Hosen későbbi menedzserével, aki megkérte, hogy filmezze a ZK búcsúturnéját. Bár Trininek először nem tetszett a zene, végül ráállt.

Amikor 1981 végén Campino felhívta Trinit, hogy doboljon a Hosenben, ő igent mondott, bár zenei képességei igen szerények voltak ekkoriban.

1985-ig tartott a bandával, amikor szerelmes lett és Münchenbe költözött, de egy fél év múlva „edzőként”, menedzserként tért vissza, utóbbi feladatokat Jochennel megosztva végezték.

1992-es végleges búcsúja óta műsorvezetőként, soca-lemezek producere-ként, filmproducerként dolgozott, illetve 2011-ben Exzess All Areas címmel jelent meg regénye, melynek szereplőit nem utolsósorban a ’80-as évek Hosenjéről mintázta.

 

 

 

Walter NovemberPolgári név: Walter HartungGitárosTag: 1982-1983 

 

Egy düsseldorfi zenekar, az Aram & die Schaffner tagjaként került az alakuló Hosen látómezejébe. Bevették, mert jófejnek tartották, és mert jól mutatott a színpadon, bár egy későbbi interjúban Kuddel azt nyilatkozta, hogy életében nem látott még zeneileg ennyire tehetségtelen zenészt.

1983-ban kilépett a zenekarból, mert túl intenzívnek találta az életstílust. Megsemmisítette lemezgyűjte-ményét is, bár Andinak is ajándékozott néhány darabot. A szóbeszéd szerint Jehova tanúja lett, de ő ezt cáfolja, a félreértést pedig azzal magyarázza, hogy a szülei tagjai ennek az egyháznak.

Zenei „karrierje” befejezése óta Düsseldorfban dolgozik plakát­ra­gasz­tó­ként.

 

 

 

JakePolgári név: Jakob KeusenSzületett: 1966, elhunyt: Düsseldorf, 1989. augusztus 29.DobosTag: 1985–1986

 

Trini távozása után nagyon gyorsan dobosra volt szükség, ezért a banda megkereste a düsseldorfi Die Profis zenekar dobosát, hogy ugorjon be, amíg végleges dobost nem találnak. Már a kezdetek kezdetén egyértelmű volt, hogy eltérő zenei elképzeléseik miatt nem tudnak hosszú távon együttműködni, így Jakobot néhány hónap után Wölli váltotta.

Wölli 1987-ben a Roskilde Fesztiválon megpróbált belevizelni a Europe hangfalaiba. „Némileg” ittas állapotában elesett és eltörte a lábát. Ebben az időszakban is Jakob helyettesített.

Jakob próbaterme egy pincében volt, de még így is zavarta egy szomszédját, aki a sorozatos veszekedések és viták után leszúrta a tehetséges zenészt.

 

 

Látogassátok meg

a Hosen hivatalos

 oldalát is!

 

<<< Klikk a képre!

Szeretnénk, ha az oldalnak mindenki a szerkesztője lenne,

ezért bármilyen észrevétel, vélemény, kritika, vagy akár

csak néhány jó szó:

KLIKK IDE,

...és egy email nekünk!